Samling:18:00
Seger i premiären: ACK - FC Möjligheten 2-1
2022-04-24 19:14

Det var ett laddat ACK som ankom till ett Bäckagård med strålande sol och en klarblå himmel. Redan från start tog också ACK tag i taktpinnen i en match som urartade en hel del.

ACK fick starta igång matchen och man valde att direkt slå en lång boll ut mot vänsterkanten och etablerade direkt ett spel som landade i en hörna.

Under första kvarten skapade man massvis av chanser och var flera gånger om nära ledningsmålet. Det blev fem riktigt farliga målchanser där Javerud kom närmast med en ribba.

Efter 20 minuter spel rycker sig Sebbe loss på kanten och förbi sin gubbe som troligtvis saknat närhet ett tag, han kramade nämligen om Sebbe ordentligt och istället för ett potentiellt friläge så får ACK frispark, även ett gult kort tilldelas Möjlighetens spelare.

Jag vet inte riktigt hur Möjlighetens spelare såg på situationen, men det var inga glada tillrop från spelaren som på något sätt ville ha frisparken med sig?! Lagkamraterna försökte ta kontroll på sin spelare, men han vägrade acceptera frisparken och efter några mindre väl valda ord fick han också sitt andra gula och blev utvisad. Dessvärre slutade han inte där, utan fortsatte med sina glåpord mot domaren. Efter några minuter kunde han dock lämna planen och matchen fortsätta.

ACK fortsatte ånga på framåt i medvinden, men det var ett motstånd som bestämt sig för att plocka ner sina spelare och satsa allt på defensiven.

ACK började rulla runt bollen riktigt fint och lyckades flertalet gånger etablera spel på offensiv planhalva. Dessvärre kom laget dock långt ner i banan för att hämta boll vilket i slutendan lämnade Sebbe ensam där framme. Några avslut hann man med och ett mål var nära, inte minst från Dalen som provade sin vänsterdoja, men vinden svepte bollen precis ovanför ribbans överkant.

I halvtid pratades det friskt om tålamod och ett lugnare spel, där man måste utnyttja sina chanser. Dessutom var det många som menade att den bländande solen varit ett problem under första halvlek, vilket den också var då den lös upp starkt över Bäckagård.

Andra halvlek kunde man direkt se FC Möjlighetens spelidé, stå lågt och lägg långa bollar i den avtagande medvinden på deras duktiga anfallare (Benkö) som skulle skarva vidare och förhoppningsvis skapa något. Det var dock svårt för Möjligheten att komma igenom då hela backlinjen med Rob, Jeppe, Ben och Malte var steget före.

Istället började ACK, precis som man pratade om i halvtid ha ett tålamod, men det var fortfarande svårt att komma igenom hela vägen.

Efter 10 min in på den andra halvleken skulle dock det efterlängtade målet komma. ACK rullade runt bollen fint mellan backlinjen och mittfältet och kunde etablera spelet högre upp i banan. Från omkring mittplan får Jeppe tillbaka bollen och hittar en fin instickare som smiter mellan två försvarare där Alle snyggt tar emot boll, driver den framåt och serverar Hugo som på ett öppet mål kan slå in ledningsmålet, 1-0.

Efter ledningsmålet får inte ACK det rus man hoppades på. Istället slarvas det för mycket och Möjligheten får helt plötsligt ett självförtroende och börjar tro på en kvittering, med sina långa bollar.

Stundtals kommer ACK igång och etablerar ett spel, men så fort man väl lyckas komma ur sin press slarvas det och man ger bort kontringar, eller rättare sagt långbollar som Jeppe får nicka undan. Det ska dock sägas att ACK kom till några chanser där man kunde punkterat matchen, men bollen ville inte in. Möjligheten å sin sida skickade långt och skapade en enda farlig målchans där Mackan räddar nere i sitt högra hörn efter 75 min spelat.

Med 10 minuter kvar har ACK börjat hitta sitt lugn igen och kan spela sig igenom press, vilket Möjligheten också märker och blir allt tröttare. I den 85:e minuten slarvas det dock och ACK blir rejält straffade. Bollen bryts på offensiv planhalva och en passning senare får kantspringare i Möjligheten tag i bollen och driver mot mål. Jeppe är hack i häl och stör, samtidigt som spelaren ska ta sitt avslut så har han också tagit en extra touch på bollen och slår foten i luften. Jeppe är där och har kontakt med spelaren, men domaren valde att döma straff. Billigt, riktigt billigt, men så är fotbollen. Mackan är nära rädda, men bollen går precis under och kvitteringen är ett faktum, med fem minuter kvar…

Det var dock ett ACK som insåg att ett oavgjort resultat inte var godkänt. Speciellt inte när Rob precis innan sagt att han skippar lördagens lagfest om inte tre poäng bärgas hem.

Möjligheten backar hem än mer och ACK försöker att skicka långt och skapa möjligheter, men det är inte allt för mycket som händer. Det rensas och det är tungt, men just då tar Sebbe emot bollen i ett uppspel precis utanför straffområdet och blir nersparkad och domaren blåser i den 88:e minuten.

Snabbt är Javerud framme och spelar bollen till en het Rob (troligtvis ville han på lagfest) som tar emot och blir nerkapad, precis när han ska göra sitt första mål i den blåa tröjan. ACK skriker på straff, men domaren menar att bollen var en halv meter fel och det ska istället komma en signal.

Javerud får chansen att ta frisparken, igen, men denna gång med sikte mot mål. Målvakten har ställt upp sig i mitten av målet, bakom muren, vilket gör att det är ganska öppet i båda hörn. Javerud skickar bollen mot ”målvaktens hörn” och bollen seglar sakta men säkert stolpe in och ett nytt ledningsmål är ett faktum.

ACK lyckas hålla ut resten av matchen och vinner sin första premiär på väldigt länge!

Summa summarum är det frågan om det var bra med ett rött kort på Möjligheten. ACK:s första 20 min är väldigt bra och med marginalen in kunde det lätt stått 3-0. Oavsett så måste man kunna spela smartare och vinna enklare, men idag ville det sig inte helt. Matchen är dock mer än godkänd fram till man gör 1-0, därefter avtar spelet en del även om man har kontroll.

En seger är helt klart rättvist, men den borde varit klarare, istället blev det dramatik. Det positiva är att man faktiskt lyckades vinna efter ett sent kvitteringsmål, något man troligtvis inte klarat av under fjolårets säsong då allt studsade stolpe ut.

Vi vill även tacka domaren som i våra ögon gör en bra match. Det är trist att det blev som det blev, men vi ska även nämna att den utvisade spelaren bad om ursäkt till domarna efter matchen vilket alltid är något positivt.

Nästa match spelas lördagen den 30 april borta mot Malmö United på Kroksbäck IP kl. 13:00. Varmt välkomna!