SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
KVARNBY IK
fotbollsförening sedan 1906
Dam

GLÄDJEBESKEDET: Kvarnby IK startar damlag 2018 – Andreas Niss och Stella Rashid får huvudansvar
2017-11-06 16:11
Kvarnby IK inleder en långsiktig satsning på ett damlag och för första gången sedan 2012 kommer klubben åter ha ett damlag i seriespel. -Vi vill hela tiden utveckla Kvarnby IK och tar nu nästa steg att göra detta med damverksamheten. Detta är en långsiktig satsning för att utveckla såväl hela verksamheten som flick- och damverksamheten i föreningen, säger Joakim Järpell, föreningsutvecklare, Kvarnby IK.

Kvarnby IK har länge jobbat med att stärka flick- och damverksamheten i föreningen och länge velat ha ett damlag igen i föreningen. Successivt försöker klubben bygga upp en väl fungerande flickverksamhet och för ett par år sedan gjordes ett försök med ett damlag som spelade korpfotboll tillsammans under Kvarnbys regi. Det är dock så länge sedan som 2012 som Kvarnby IK haft ett damlag i Skånes Fotbollförbunds seriespel. Senaste damlagsmatchen som spelades hemma på Bäckagård var i 2-1 segern hemma mot Skillinge IF i avslutningsomgången i Division 3 Södra den 29 september 2012.


Till våren har det gått fem hela säsonger utan damfotboll i Kvarnby IK men till 2018 års säsong är det äntligen dags igen. Detta efter att beslut tagits om att klubbens F16-lag till kommande säsong går upp och spelar seniorfotboll med start i Div 4.


- Vi har länge haft som målsättning att ha ett damlag i Kvarnby IK igen, men har skyndat långsamt för att detta ska bli och kännas rätt. När nu ”Nisse” och Stella tillsammans med sina tjejer tagit beslutet att man vill och är redo för att spela seniorfotboll känns detta absolut helt rätt, säger Ann Åhman, ordförande och fortsätter:


 - Extra roligt är det att det finns ett antal tjejer i laget som spelat i klubben i nästan tio år, vilket ligger helt i linje med föreningens målsättning att utveckla våra egna spelare till seniorspelare. 


Huvudtränare för damlaget kommer att bli Andreas Niss, som tillsammans med assisterande tränare Stella Rashid, har basat över F16-laget under säsongen men som nu alltså tar steget upp på seniornivå.


 - Det här ska bli riktigt roligt! Jag var något skeptisk när frågan drogs upp i våras. Jag tyckte det var för tidigt att spela seniorfotboll redan 2018 och vi lade upp en plan för att ha ett damlag 2019 istället. Men allt eftersom säsongen har gått har jag personligen vänt i frågan. Och nu ser jag verkligen fram emot att ta klivet in på seniornivå med detta lag, säger ”Nisse”.


 - Under hösten har vi haft det väldigt tufft då vi har spelat i Sveriges svåraste F17-serie. Vi har tagit steg framåt, men det syns kanske inte när man möter några av landets största talanger, berättar Stella innan ”Nisse” flikar in:


 - Det är bland annat därför som vi nu har tagit beslutet att spela seniorfotboll med början i Division 4, eftersom vi tror att kvaliteten generellt sett är något lägre där och chanserna att vinna lite matcher därmed är större. Sen får vi ta första säsongen som ett läroår där vi växer in i seniorkostymen lite. Man får inte glömma att tjejerna bara är 15-16 år.


Tjejerna i årets F16-lag kommer att utgöra grunden och hela stommen i nästa års damlag men samtidigt är Kvarnby IK och damernas ledarstab medvetna om att ett nystartat damlag kommer väcka uppmärksamhet och intresse hos andra spelare. Frimånaden är snart här och rulljansen brukar kunna bli stor under denna period. Alla provspel är välkomna och skulle intresset bli större än vad truppen kan ta in får vi helt enkelt titta på om och hur vi kan lösa detta menar Joakim Järpell föreningsutvecklare i KIK.


 - Vi har i dagsläget en trupp på 25 spelare, vilket räcker gott och väl för att genomföra säsongen. Vi har dock en speciell målvaktssituation som gör att vi gärna hade tagit in ytterligare en spelare på den positionen. Skulle där sen finnas ett par tjejer med Kvarnbyanknytning och någon enstaka tjej som har lite rutin med sig från spel på högre nivå än Division 4 stänger vi givetvis inga dörrar. Snarare tvärtom. Vi kan behöva stöttepelare som har varit med förr. Samtidigt är både jag och klubben överens om att vi ska satsa på de spelare som redan finns här. En hel del av de här spelarna har varit i klubben i nästan tio år, vilket är unikt med tanke på hur unga tjejerna är. Det är inte många klubbar över lag som kan stoltsera med så många egenfostrade spelare i sitt seniorlag, säger Andreas Niss.


Samtidigt som Kvarnby IK startar upp en damverksamhet igen uppstår det en lucka mellan vårt damlag och äldsta flicklag i föreningen. En lucka som klubben har som ambition att fylla med ett F03-lag, dit även flickor födda 2002 som inte känner sig redo för damfotboll kan vända sig. Därutöver har klubben redan planer och stort intresse för att starta upp ett yngre lag för flickor födda 2008-2009. Allt ingår i den satsningen klubben vill göra för att vidareutveckla dagens verksamhet och bli en mer komplett förening som riktar sig till både killar och tjejer i alla dess åldrar.


 -Vår ambition är att fler tjejer ska kunna spela fotboll i Kvarnby IK, och precis som för våra killar ska man som tjej kunna göra detta så bra som möjligt och så länge som möjligt hos oss därför ska det bli fantastiskt roligt med ett damlag, säger ungdomsansvarig Mikael Malmgren och fortsätter:


- Med ett damlag i föreningen igen kommer våra yngre tjejer ha något att sträva efter och sikta mot. Tillsammans med vårt nystartade damlag och planerna på att utöka flickverksamheten med fler lag kommer förhoppningsvis också fler yngre förmågor att hitta in till oss i Kvarnby när vi visar att satsningen är seriös och på riktigt. 


Text: Joakim Järpell


Nyhetsarkiv
Hallå där…2020-04-09 10:30
Julgranshämtning2018-12-28 11:24
Seriespelet i bilder2018-10-10 12:32
Kvarnby vinner på W.O.2018-08-25 09:46
2014-02-19 00:30
 
SOCIALA MEDIER
DRÄKTLEVERANTÖR
SAMARBETSPARTNER
GULDPARTNER
SILVERPARTNER
BRONSPARTNER