Matchnummer: 130407001
Samling:12:30, Åkarps IP
Åkarps IF - Kvarnby IK 6-1
2023-03-06 11:11

DM-premiären slutade med en tung förlust för Kvarnby IK när fjolårets seriekonkurrent Åkarps IF var det starkaste laget hemma på Åkarps IP.

Efter två spelfria helger var Kvarnby IK tillbaka med match när DM-gruppspelet drog igång enligt sedvanlig start helgen vecka 9. Sjukdom hade härjat i KIK-truppen inför matchen varav det var en ganska skadeskjuten trupp som kom till Åkarps konstgräs under lördagen.

-På grund av bortfallet på spelare kände vi oss tvungna att ändra spelsystem inför matchen vilket med facit i hand kan ha bidragit till en viss osäkerhet i både försvarsspel och speluppbyggnad, säger Alexander Engman tränare Kvarnby IK.

KIK startade dock matchen ganska bra med en härlig intensitet, om än med ett något slarvigt passningsspel som gick ut över bollinnehavet. Kvarnby hade inför match kalkylerat med att Åkarp skulle vara det bollförande laget men det egna slarvet bidrog till att hemmalaget fick ta ett ännu större initiativ än vad de kanske egentligen förtjänade.

-Åkarp kunde trycka ner oss mer och mer ju längre den första halvleken led. Tillslut kom också fullt logiskt deras 1-0 mål via ett distansskott och bara nio minuter senare kunde dom göra även 2-0, säger Alexander Engman.

Både 2-0 målet och det 3-0 mål som föll en stund senare var frukten av ett snabbt och effektivt spel från Åkarps centrala mittfältare där man på ett fint sätt lyckades spela sig igenom Kvarnbys låga och kompakta försvar. Innan domaren blåste av för matchens första 45 minuter hade hemmalaget lyckats göra ytterligare ett mål fram till halvtidsresultatet 4-0.

-Egentligen finns det inte mycket att säga om halvtidsresultatet. Vi var inte alls nöjda men Åkarp var bra och vi får helt enkelt acceptera det fyramålsunderläge som var i halvtid, säger Alexander Engman.

Till den andra halvleken ryckte KIK upp sig betänkligt och det var redan från start en stor skillnad gällande såväl lagets fokus samt att många av de slarviga bolltappen som syntes under den första halvleken nu nästan var som bortblåst. Trots det kunde Åkarp utöka ledningen till 5-0 bara sex minuter in i den andra halvleken. Givet en tung, tung uppförsbacke men som vanligt skulle det här Kvarnbylaget aldrig ge upp.

-Vi ger oss aldrig men såklart är det inte ett roligt utgångsläge med 5-0 i ryggen. Under den andra halvleken lyckas vi dock skapa flera chanser att reducera. Bland annat har Elvira, född 2007, en stolpträff och Prytz har ett avslut som går tätt utanför målramen, säger Alexander Engman.

Med en dryg kvart kvar att spela skulle så till sist reduceringsmålet komma. Kapten Linnea Prytz visade, som så många gånger förr, upp en fantastisk kyla och lugn när hon ensam med motståndarnas målvakt rundade densamma och kunde snygga till siffrorna på resultattavlan till 5-1.

Innan matchen var över skulle tyvärr Åkarp hitta rätt ännu en gång strax innan fulltidssignalen kunde ljuda. Slutresultatet skrevs till 6-1 och en tung start på årets DM-gruppspel var ett faktum.

-Sett till hela matchen är givetvis både jag och laget väldigt missnöjda men med tanke på hur den första halvleken såg ut och hur vi trots allt tar oss samman under matchens sista 45 minuter finns där helt klart positiva bitar för oss att ta med oss från den andra halvleken. Synd att vi inte lyckades hålla ett 1-1 resultat i den andra halvleken innan deras sena 6-1 mål kom, säger Alexander Engman och avslutar:

-Förutom den andra halvleken som glimtade till ett antal gånger är det såklart jättepositivt för vår återväxt och konkurrenssituation i laget att vi har fem spelare födda 2007 med oss till matchen som alla göra en stark insats. Med all rätt fick dessa spelare en stor och varm applåd av de äldre lagkamraterna i omklädningsrummet efter matchen. Nu blickar vi framåt mot de kommande DM-matcherna och oavsett resultat så är det tuffa och utvecklande matcher som vi ska dra nytta av in mot seriespelet.