Samling:17:30
Referat: Kvarnby IK (5) - Österlen FF (2)
Kvarnby IK - Österlen FF 3-1
2022-06-16 12:31

Kvarnby IK besegrade division 2-laget Österlen FF med 3-1 i onsdagens hemmamatch och är därmed också klara för åttondelsfinal i DM.

Det var en på förhand tuff lottning som Kvarnby IK hade fått när mittenlaget i division 2, Österlen FF, drogs som motståndare i sextondelsfinalen utav DM för ett par veckor sedan. Inte sedan hösten 2017 hade lagen stött på varandra, då i division 2, och den gången med bortaseger för Österlen som facit. Fem år senare har Österlen FF varit upp och vänt i division 1 medan KIK tyvärr halkat ner till femman. Inför onsdagens match hade därför gästerna lämnat åtta A-truppspelare hemma och istället kompletterat de tolv seniorspelarna med ungdomsspelare till mötet med KIK.

Kanske tog Österlen FF uppgiften lite för lätt när man klev in i DM-slutspelet och dess sextondelsfinal. Kvarnby IK hade på resan fram fem raka segrar och inte förlorat i DM sedan gruppspelspremiären den 1 mars mot Staffanstorp United FC. KIK inledde också matchen starkt med ett aggressivt försvarsspel och fina passningskombinationer som emellanåt kom ur Österlens press ganska enkelt under matchens första 30 minuter.

-Vi började matchen riktigt bra, både offensivt och defensivt. När vi dessutom lyckas göra två mål på två minuter innan halvtimmen var spelad fick vi verkligen den starten som vi behövde, säger Uffe Jansson tränare Kvarnby IK.

De två målen som Uffe Jansson syftade på kom först ifrån Pontus Andersson i minut 18 och därefter bara två minuter senare från ungtuppen David Thörnqvist, född 2005. Ledningen med 2-0 stod sig halvleken ut och även om Österlen FF ökade trycket under slutkvarten av den första halvleken var ledningen aldrig riktigt hotad.

-Vi visste inför den andra halvleken att Österlen skulle komma ut starkt och trycka på direkt i andra halvlek. Det fanns liksom ingenting att förlora för dom, säger Uffe Jansson som hade rätt i sin spådom.

Österlen FF gick verkligen in i den andra halvleken för att snabbt få kontakt med Kvarnby IK och ett tidigt reduceringsmål hade kanske kunnat ge en annan nerv i matchen. Trots att KIK sjönk lite längre ner i planen försvarsmässigt än vad man hade tänkt så löste laget motståndarnas attacker på ett föredömligt sätt. Istället för ett reduceringsmål från gästerna kunde, den numera notoriska målskytten, Oliver Fredriksson göra 3-0 när klockan tickat ett par minuter över timmen spelad.

När Österlen FF:s reduceringsmål tillslut kom återstod det bara fyra ordinarie minuter och närmre än så skulle bortalaget inte heller komma. Slutresultatet skrevs till 3-1 och Kvarnby IK är återigen vidare i DM-slutspelet där det härnäst väntar åttondelsfinal.

-Konstigt nog har några matcher flyttats fram till att spelas senare i sommar men just nu är vi det enda laget lägre än division 3 som är kvar i DM. Seriekonkurrenten Vellinge FF och division 4 klubbarna Fortuna FF, IFK Klagshamn samt Ystad IF FF kan också gå vidare om samtliga lag slår ut högre rankade klubbar, säger Uffe Jansson och fortsätter:

-Segern kändes helt klart bra och nu ser vi fram emot lottningen till åttondelsfinalerna.

Noterbart är också att om BK Olympic och Malmö FF går vidare från sina uppskjutna matcher är Kvarnby IK en utav endast sex Malmöklubbar som är kvar i DM på herrsidan.