VÄLKOMMEN TILL KVARNBY IK
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
AC Kvarnby
Kvarnby IK farmarlag sedan 2014
Youngboys

Kapitel 4: Glädjen och viljan som sammanfogar kollektivet till en stark och blomstrande enhet

På Högalids IP söndagen den 24 september 2017 skrevs ett stycke idrottshistoria. Den där idrottshistorian som rymmer allt ifrån Tomas Brolins frisparksvariant mot Rumänien i VM -94 och Peter Forsbergs sagolika finalstraff i OS i Lillehammer mot Kanada samma år till de lite mer småskaliga historiska ögonblicken som när AC Kvarnby vann sin första match och denna här när AC Kvarnby för första gången vinner en serie. Efter 2-6 borta mot Kävlinge GIF var saken klar – AC Kvarnby hade vunnit Division 7 Västra.

 

Efter två säsonger av missräkningar, ojämna resultat och jobbiga insikter om lagets egen självbild blev 2017 års säsong äntligen en vändning och ljuspunkt igen. AC Kvarnby svävade stundtals på moln och kunde när säsongen summerades konstatera att laget återigen var tillbaka i Division 6 dit man nått via kvalspel det succéartade första året 2014.

 

Det är alltid lätt att vara insiktsfull i efterhand när facit ligger på bordet och man kan studera det som varit men debuten i Division 6 som genomfördes 2015 blev inte alls som laget hade tänkt och återtåget 2016 blev snarare en frontalkrock eller åtminstone ett motorstopp som man inte ens hade kunnat drömma om. Målsättningarna hade målats upp för högt och jakten på snabb framgång hade givit laget en övertro på att mer individuell skicklighet på planen skulle överkompensera det enade lagets kraft mot oanade höjder. AC Kvarnbys signum har alltid varit den glädje och vilja som sammanfogar kollektivet till en stark och blomstrande enhet är frukten för framgång och 2017 var detta helt klart tillbaka igen.

 

Tidigt präntades ett musketörstänk om ”en för alla, alla för en” in i laget av den nya ledarstaben. Till en början lät det mest klyschigt och bara taget ur luften men med tiden blev det också mer mottagligt och som en given grej som växte sig stark.

 

Premiären på långfredagen borta mot MKSF Pelagonija slutade med målkalas och slutresultatet skrevs ner till tennissiffrorna 0-6. Vilken start på säsongen för ACK men hur bra värdemätare var Pelagonija som inför matchen beklagat sig över alla bortfall av spelare man drabbats av? I omgången därpå blev det ny seger för AC Kvarnby och visst bildades det redan där en tro på bättre framgång. Inför säsongen hade truppen genomgått en ordentlig makeover med ny tränarstab och hela åtta nyförvärv. Det var med andra ord en hel drös med spelare och ledare som inte varit med om de två miserabla säsongerna -15 och -16 men som snabbt anammat kärleken och vänskapen till laget och lagkamraterna. Allt var frid och fröjd. Serieledning, en stark och blomstrande enhet samt ett nyförvärv i Calle Persson som var och varannan helg hade öppet hus för lagkamraterna att umgås även utanför planen.

 

I omgång tre väntade det första stora testet för säsongen. En av toppkandidaterna Hardeberga BK stod som hemmalag och tog emot AC Kvarnby dagen innan Valborg klockan 13:00. Drygt två timmar senare var det mörker i AC Kvarnbys omklädningsrum. 3-0 till hemmalaget. Vad var det som egentligen hade hänt? Var öppningen på säsongen bara en falsk fingervisning med segrar mot förväntade bottenlag? Skulle 2017 också bli en säsong att snabbt glömma och revanschera sig för?

 

Lundastudenterna FC Helsingkrona väntade i omgången därpå. Hemma på Bäckagårds IP skulle AC Kvarnby hoppa tillbaka i vinnarspåret på nytt och haka på i den toppstrid laget så gärna ville vara med i. Det var i alla fall tanken men gästerna ville annat. I den gassande solen på Bäckagårds IP var det Lundalaget som tog ledningen efter försvarsslarv i hemmalaget. Helsingkrona bjöd inte på något skönspel men låg hela tiden rätt i positionerna och kunde avvärja varje försök AC Kvarnby försökte vaska fram. Oron och irritationen spred sig i AC Kvarnby och gnället spred sig långt ut på läktaren. Resultatet 0-1 stod sig också halvleken ut och AC Kvarnby var nu bara 45 minuter ifrån att redan försätta sig i uppförsbacke i den ännu unga serietabellen. Till den andra halvleken gjordes en del byten men det var fortsatt kamp snarare än skönspel som präglade matchbilden.  AC Kvarnby arbetade sig metodiskt in i matchen igen, även om de riktigt farliga chanserna uteblev. Ett par återbud till matchen hade gjort att tränare Pontus Månsson blivit tvungen att sätta upp sig själv i laguppställningen. Och det var också han som kom in och efter ett snabbt anfall från hemmalaget kunde ordna fram en straff efter att ha blivit dragen i tröjan i ett fritt läge. Fram klev Andreas Dahlgren och satte bollen säkert intill målvaktens högra stolpe. Oavgjort och plötsligt var det ACK som hade momentum i matchen. Med knappa kvarten kvar kom också ledningsmålet för AC Kvarnby. I nästan exakt samma nätmaska som 1-1 målet placerade samma Andreas Dahlgren in 2-1 med ett distansskott och ACK kunde fira det förlösande ledningsmålet. Ett ledningsmål som när domaren blåste i pipan skulle visa sig även vara segermålet. AC Kvarnby vände och vann matchen med 2-1.

 

Vikten av vändningen och segern i hemmamatchen mot FC Helsingkrona går inte att beskriva. I efterhand kan det enkelt konstateras att vändningen mot Helsingkrona blev guldvärd. Alla klagorop och ängsliga huvuden från den första halvleken svängde om till segerdans och uppbröstad bringa efter 90 spelade minuter. Detta var matchen som fick hela säsongen att sväva.

 

Efter segern mot FC Helsingkrona inleddes ett sällan skådat segertåg. Maskinens superhit ”Segertåget” ekat med all rätt under resten av våren och sommaren när AC Kvarnby städade av lagen en efter en i ett segertåg som i slutändan skulle visa sig bära långt. Det blev seger mot topplaget Kungshults IK, överkörning med hela 9-0 mot Kävlinge GIF inför engelska supportrar, s.k. groundhoppers, och total dominans mot fd. Allsvenska Fredrik Jensens Löberöd. Nio raka segrar och revansch mot Hardeberga BK blev det innan Kungshult i returmötet bestämde sig för att stänga igen totalt i sin hemmamatch den 9 september. 0-0 slutade den matchen och även om det var Kungshult som jublade högljutt efter krysset hade ACK allt i sina egna händer inför de tre sista matcherna. I omgången därpå vann ACK med klara 0-6 borta mot Staffanstorp United och befäste därmed serieledningen med två omgångar kvar. Samtidigt som AC Kvarnby skulle åka till Kävlinge i den näst sista omgången skulle tvåan och trean i tabellen, Kungshult och Hardeberga – båda tre poäng efter ACK, mötas på Kungshults IP. Allt var upplagt för segerfest.

 

Och segerfest skulle det bli! Samtidigt som Kungshult och Hardeberga kryssade gjorde AC Kvarnby sitt. Kävlinge kördes över och inte bara platsen till Division 6 säkrades utan seriesegern var dessutom ett faktum. När ACK gick upp till sexan förra gången gjordes det via kvalspel men att den här gången också vinna serien var historia som skrevs. Jublet visste inte några gränser och lyckoönskningarna haglade in från höger och vänster.

 

AC Kvarnby är äntligen tillbaka i Division 6. Även om seriesegern kom i en utav Sveriges lägsta serier så är serievinsten ett lika härligt fenomen oavsett. Efter två säsonger av missräkningar, ojämna resultat och jobbiga insikter om lagets egen självbild vann AC Kvarnby sjuan och man gjorde det med bravur och på ett imponerande sätt. En tabell ljuger aldrig och över 16 matcher var AC Kvarnby seriens bästa lag. 14 segrar, ett kryss och endast en förlust. Slagit alla lag i serien. Flest antal poäng. Minst antal insläppta mål och näst flest gjorda mål framåt. En helt klart succéartad säsong är ett faktum och mycket kan vi tacka den glädje och vilja som under året har funnits inom laget. Att hela tiden kämpa för varandra. Att hela tiden stå enade som ett kollektiv. Ett lag som blomstrat och växt både på och utanför planen.

 

#ducksflytogether

 
DRÄKTLEVERANTÖR
SAMARBETSPARTNER