Halvtidsvila
2017-07-04 09:17
Under torsdagen gjorde Kvarnby IKs F16-lag den sista träningen för terminen. En termin där det har hänt en hel del i positiv bemärkelse och truppen, som ständigt har utökats under våren, laddar nu batterierna och ser med tillförsikt fram emot fortsättningen.
En intensiv vårsäsong är till ända. För KIKs F16-lag innebär det tid att reflektera. Man kan se tillbaka på en säsong där man gick från att vara en handfull spelare på vinterträningen, till att ha skapat en oerhörd konkurrenssituation som är till gagn för samtliga spelares utveckling.
- I värsta fall var vi sex, sju spelare på en träning under vintern. Det är ju inte optimalt. Men vi hade gett oss fan på att ändå fullfölja hela serien och ta en match i taget, även om vi enbart var 12-13 spelare i truppen. Med facit i hand hade det dock aldrig gått om vi inte fått in alla nya spelare. Så att vi fick den tillströmningen med nya tjejer blev vår räddning. Och utvecklingen därefter är ju fantastisk, säger huvudtränare Andreas Niss, och fortsätter:
- Jag fick ett samtal sent i vintras från Backarnas FF som tyvärr hade tagit beslutet att de var tvungna att lägga ner sitt 02-lag. Men det blev också vår vinstlott. Jag berättade lite om föreningen och hur jag såg på det hela och vi kom överens om att flickorna skulle få komma och träna under två veckor för att se hur det kändes. Så en snöig måndag i februari stod vi helt plötsligt där med nästan 20 spelare.

Uppenbarligen gjorde man ett gott intryck då det hela mynnade ut i att nästan samtliga spelare som testat i Kvarnby valde att fortsätta. Därtill kom det ytterligare två spelare utifrån som spetsade till truppen ytterligare.
- Folk drar folk. Man såg och hörde väl att vi hade något på gång. Och idag är vi alltså 24 tjejer födda 01-03 i truppen. Och det är delvis den konkurrensen som jag anser vara en bidragande orsak till att man redan nu kan se att tjejerna har utvecklats, fortsätter Niss.
- Det var en ny situation även för mig. Plötsligt var man tvungen att börja peta folk. Men jag har varit väldigt noga med att först och främst skapa en grupp, ett genuint lag. Fotboll är en lagsport där varje spelares jobb är lika viktigt. Vi kommer aldrig vara beroende av en individuell prestation eller liknande. Vi skördar våra framgångar tillsammans och tjejerna har varit duktiga på att sköta den biten även utanför plan. Det är oerhört viktigt att också ha roligt på vägen. På så vis är det ett härligt klimat att jobba i. Vi har väldigt bra föräldrar i laget också vilket är en parameter i sammanhanget som inte ska underskattas.

Clara Schagerström, 16, lagkapten och stöttepelare, håller med om att det råder god sammanhållning i laget:
- Jag tycker känslan i laget just nu är väldigt bra. Vi har roligt med varandra jämnt och peppar varandra oavsett resultat. Vi vet att om vi vill så klarar vi det. Vi har insett att vi kan mer än vad vi kanske tror.

Tung inledning

Våren inleddes med en träningsmatch samt deltagande i DM där det inte gick så bra resultatmässigt. Tre raka förluster mot i tur och ordning LB07, Södra Sandby och FC Hessleholm.
- Vi möter tre bra lag i DM. Inte mycket att säga. Kanske att vi släppte in lite väl många mål. Det är svårt med många nya i laget också, berättar "Nisse"
     Därefter började det dock se bättre ut, både på träning och i den sista träningsmatchen innan seriespelet. Glädjen var påtaglig i laget och man var laddade för seriepremiär i F17-serien. Man visste på förhand att det skulle bli tufft då inga F16-serier fanns tillgängliga i Skåne denna säsong och Kvarnby placerades därför i en F17-serie.
     Det skulle också bli poäng direkt mot Furulund. Ett tecken på att man kunde mäta sig med lagen man lottats mot. Ett oerhört viktigt tecken för lagets del.

Serien fortskred med matcher varje vecka. I en jämn serie var det bara två lag som drog ifrån. Resten fick tampas i jämna matcher om placeringarna bakom Staffanstorp och Kristianstad. Det är också dessa jämna matcherna som utvecklar fotbollsspelare i rätt riktning.
     Det kom dock en stjärnsmäll i bortamötet mot Kristianstad. Förlust med tvåsiffrigt efter en mycket blek insats.

Förlustfri svit

- Vi har väl egentligen bara en enda stor plump i protokollet i seriespelet. Det är synd att vi har den matchen mot Kristianstad. Jag hade precis kommit hem från USA och hade väl inte riktigt styr på saker och ting samtidigt som vi spelade naivt och oengagerat. Det i kombination med att vi saknade ett par viktiga spelare gjorde att det blev som det blev, säger "Nisse" och berättar vidare:
- Vi satte oss ner på träningen dagen efter och tog en diskussion om hur vi ville ha det. Antingen skiter vi i det helt, och då kan vi lika bra packa ihop grejerna och gå hem, eller så knyter vi näven och ser till att vi alltid ska kunna gå ifrån matcherna med höjda huvuden oavsett resultat. Vi var rörande överens om att det sistnämnda var det enda alternativet. Därefter satte vi ett försvarsspel som blev vägvinnande. Det ser kanske inte så snyggt ut alltid men någonstans måste vi anpassa spelet efter truppen vi har. Det är lätt att glömma bort vilka lag och spelare vi möter. Vissa lag har sitt damlag i Damallsvenskan, medan vi är det äldsta flicklaget i vår förening. Kontrasterna är stora ibland när man tänker på förutsättningarna. Därför är det extra kul att se när vi står upp mot de bra lagen som dessutom i de flesta fall är 00-lag.

Efter den svidande förlusten i Kristianstad lyckades Kvarnby med att gå obesegrade i fem raka kamper och dessutom hålla nollan i över 500 minuter.

Klarad målsättning

F17 Skåneserien B blev som sagt väldigt jämn bakom de två suveränerna. Kvarnby slutar dock sist i tabellen p.g.a. något sämre målskillnad än övriga tre lag som samtliga hamnar på exakt samma poängskörd. Laget hade chansen att nå en smått heroisk tredjeplats inför sista matchen mot Hörby, men med sju minuter kvar av den drabbningen släppte man tyvärr in ett mål som betydde att man fick nöja sig med en sistaplats.
     Clara, som tyvärr missade avslutningsmatchen, summerar ändå våren förhoppningsfullt:
- Jag tycker att vårsäsongen var väldigt mycket upp och ner. Vi var ju många nya i början och hade en tuff väg framför oss men vi har utvecklats extremt mycket. Vi har haft en del motgångar men även en del medgångar. Vi har lärt oss mycket om varandra och även hur vi ska spela tillsammans. Även om det inte alltid har gått bra tror jag den här våren var jätteviktig för oss.
- Vi gör ändå en bra vår. Man måste se det ur ett lite större perspektiv än bara sista matchen där. Vi hade som mål att ta fyra poäng. Vi tog mer än dubbelt så mycket. Så det får man vara nöjd med, anser tränare Niss.
- Det märks att de bättre lagen blir frustrerade när de tappar poäng mot oss. Vi är ju laget som "man bara ska slå". Man kan se den här våren ur flera perspektiv. Den negative ser saker som att vi bara vann en match, att vi åkte på en storförlust och att vi blev sist i serien. Den positive ser vår långa förlustfria svit, att vi bara förlorade tre matcher samt att vi faktiskt hade tredjeplatsen med sju minuter kvar av sista matchen. Dessutom lyckades vi ta poäng av samtliga lag i serien. Vem hade trott det innan serien drog igång? Eller rent av i vintras när det börjades småprata om laget ens skulle överleva? Nä, på det stora hela är jag nöjd. Och jag hoppas att tjejerna också är ganska nöjda. Jag var noga från början med att det här skulle få ta tid och att vi hela tiden ska ta små steg i utvecklingen. Och det tycker jag att vi har gjort. Sen får man aldrig slå sig till ro, menar "Nisse"
- Jag ser fram emot att utvecklas ännu mer som spelare och att vi fortsätter att utvecklas som lag. Att vi blir mer samspelta, även framåt så att vi får in lite fler mål, berättar Schagerström.
- Det är fortfarande stenhårt jobb om gäller från samtliga parter. Alltid. Det ska bli kul att se om vi lyckas bibehålla formkurvan i rätt riktning. Jag har gett mig den på att fortsätta den resa som vi nu har börjat. Den kan bli rätt rolig, avslutar Niss.


Kvarnby F16 tar nu någon veckas uppehåll innan träningen drar igång igen måndagen den 24 juli.

Nyhetsarkiv
Halvtidsvila2017-07-04 09:17
Träning inställd2017-01-11 15:17
Spelsugna tjejer sökes!2016-11-10 10:13
Granarna hämtade2016-01-09 21:59
Vinnare i GoF-spelen2015-12-01 21:39
Gruppetta i Eskilscupen2015-08-04 08:23
Sara till Skånelägret2015-05-15 07:04
Välkomna!2015-03-05 22:30
God Jul & Gott Nytt År!2014-12-22 10:00
Finaldags i Skånecupen2013-12-30 16:30
Guldregn i Höllviken2013-10-15 08:35
Malmömästare F12 20132013-09-16 08:30
Gott Nytt År!2012-12-30 13:48